Endelig egg i rugemaskinen

I år er vi noe seinere ute enn tidligere år, men med vinterferie og tidlig påske ble tiden for knapp til å få egg og kyllinger før påske. Men i dag ble det hentet rugeegg på Fitjar av islandshøns og hedemorahøns. Det blir en spennende april med å følge eggenes utvikling med egglysning i ulike stadier, og selvfølgelig klekking i slutten av april.

Endelig kom eggene i rugemaskinen. Ferden startet med tur til Fitjar dor daglig leder, og dessverre måtte eggene rett i maskinen. Tidligere år har barna fått delta i og legge eggene i maskinen, men slik ble det ikke i år.

Med mange smittevernaregler vil også oppfølging gjennom rugeprossesen til å være noe preget av pandemien. Vi må tenke mer på god hygiene, få barn av gangen og mere avstand mellom de voksne. Når man har med egg/kyllinger å gjøre er det også til vanlig viktig med god hygiene, så dette er også god lærdom for barna.

Dag 5 er kommet, og i dag ble alle eggene lyst. Pga smittevern ble det vanskelig å ta med barna på dette i dag, men bilder skal skrives ut. Av 25 egg var 23 av eggene befruktet og viste tydelig tegn på utvikling.

Dag 14 er kommet, og det er så spennende å se utviklingen inni eggene. Av 23 egg som var befruktet er det utviklet seg bra i 21 av eggene. 2 av eggene har dessverre tidlig etter dag 5 sluttet å utvikle seg videre.

I dag ser man tydelig utvikling av blodårene inne i egget, og det er masse bevegelse i de 21 eggene som har utviklet seg videre.

 

Video fra egglysing i dag blir lagt ut på vår Facebookside, og kan sees HER

Søndag 25. april var dag 18, og de 21 eggene ble lyst. Vi fant bevegelse i alle 21 eggene, men dessverre ble bildene veldig mørke da kyllingene er blitt så store.

Mandag 26. april var det "shut down". Det betyr at bevegelse skal opphøre, fuktigheten skal høyt opp, og eggene skal bare ligge i ro til klekking starter.

Onsdag 28. april er dag 21, og allerede på morgenen ble det sett at ett egg hadde hull i skallet. Så nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, da det kan gå opp til ett døgn før kyllingene har krefter nok til å hakke seg ut av skallet. 

 

Ca kl 20.15 kom første lille kyllingen til verden, og nå synlige hull i 6 egg til. Så i morgen når barnehagen åpner, er det nok mange små i rugemaskinen.

 

Morgen dag 22: 4 kyllinger er kommet ut av eggene sine, og vi ser flere som er på vei ut. Dette blir en spennende da.

De første to kyllingene er flyttet ut av rugekassen og inn i "kassen" sin.


Utover i rugeprossessen vil det bli oppdatert her med bilder og tekst.