/>

Fra egg til kylling

I februar 2018 starter vi opp med ruging av egg, som vi håper skal bli en koselig og hyggelig årlig tradisjon hvert år.

Tirsdag 13. februar hentet daglig leder, Liv, 24 egg fra Solveig på Framnes gård som vi har som besøksgård. Tyttebærtuen er på gårdsbesøk ca 1 gang i måneden, og Bjørkeriset er på gården ca 2 ganger i året.

Flere av barna ble invitert inn i personalfløyen hvor rugemaskinen skal stå under ruging, da eggene skal ha ro og fred under selve rugingen, og fikk legge ett og ett egg inn i rugemaskinen. Vi måtte se nøye på eggene, da spissen skal ned og den butte siden opp. Noen av eggene måtte vi og ta vekk litt spon fra.

   

   

De siste barna som var inne fikk være med å slå på maskinen, og bare etter noen timer kom spørsmål fra noen av barna når pippene kom og at de ville kose med de. 

Etter planen vil eggene klekkes mandag 5. mars - og det blir nok en lang ventetid for noen av barna. 

Allerede på fredag 16. februar skal vi lyse eggene for første gang å se om eggene har utviklet seg. 

Eggene ble lyst på fredag 16. februar, men det var vanskelig å se noe i eggene (rommet var nok ikke mørkt nok)

På dag 9 lyste vi igjen på eggene og kunne se små årer inne i egget (slik som på bildet). Her fikk vi ikke tatt bilder av eggene, så bildet er hentet fra nettet.

Bilde

Siden har eggene ligget å kost seg i rugemaskinen. Barna er spente på eggene og lurer ofte på når kyllingene kommer.

På dag 14 (26. februar) har vi tatt en mer nøye lysing av eggene. Etter litt frem og tilbake, fant vi ut at doen var et egnet sted å lyse på eggene, da rommet blir helt mørkt med døren igjen.

   

Egg med liv og bevegelse inni :)                Egg som ikke var befruktet :(

Vi fikk lyst på alle 24 eggene skikkelig, og så liv og bevegelse i 22 av 24 egg. 1 egg var ikke befruktet og 1 egg hadde stoppet å utvikle seg.

Nysgjerrige som vi er i barnehagen måtte vi se på eggene som det ikke var liv inni. Dette var veldig spennende for både små og store. Egget som ikke var befruktet så ut som et helt vanlig egg, mens det befruktede egget som hadde sluttet å utvikle seg hadde blod i seg og plommen var "knust" inni skallet.

   

   

Nå venter vi i spenning til dag 21 som er mandag 5. mars om vi får noen kyllinger som vil banke seg ut gjennom skallet sitt. Mulig vi må ha en liten lysing av noen egg på dag 18 før vi lukker rugemaskinen helt og gjør oss klare for klekking.

Dag 18 (2. mars) måtte vi lyse en siste gang. Nå så vi god bevegelse i 21 egg. 1 egg har nok stoppet utviklingen, men vi gir ikke opp håpet helt enda.

    

Fra og med i dag er det «lockdown», som betyr at eggene ikke lenger skal snus på, fuktigheten skal opp og det gjøres klart for klekking.

Bur gjøres klart i dag, og alt ligger til rette for å ta i mot kyllinger på mandag. Nå gleder vi oss skikkelig.

Nå er det bare 3 dager igjen til klekking, og alle barna er veldig spente på hva som kommer ut av eggene. Det var mange av barna som synes det var gøy å se bevegelse inne i eggene, og noen synes det var litt skummelt å stå inne i et lite og mørkt rom.

På vår favebookside blir det lagt ut små filmsnutter som ble tatt i dag. Klikk deg inn her for å se filmsnuttene fra dagens lysing.

Siste sjekk på dag 20 er det fremdeles ingen tegn til noen kyllinger. Vi venter i spenning, og er veldig spente på hva dag 21 vil bringe. Kommer det noen kyllinger? Hvor mange kyllinger kommer det? Vi er klare for å ta i mot kyllinger nå.

Skilt ved buret er hengt opp, og klart til å ta i mot mange små, nydelige kyllinger.

Dag 21 er endelig her - og det som måter oss om morgenen er et bittelite hull i ett av eggene. Et liten pip i ny og ne kan høres - åh som vi gleder oss til å treffe dere.

Den første kyllingen, som har fått navnet Hulken, kakket seg gjennom skallet i 14-tiden. Hulken har stadig vært frempå og jobbet seg ut av skallet. Foreløpig er det 2 andre egg som er hakk i, som har fått navnene Rainbow Dash og Minnie Mus.

   

   

   

Nå venter vi spent på resten av gjengen :)

Ca kl 17 kom kylling nr 2 i rasende fart, og fikk derfor navnet Sputnik. Han sneik seg forbi de to med hull i og klekket raskt.

I løpet av kvelden fikk vi får tredje kylling som fikk navnet Rainbow Dash. Det var synlig hull på 5 andre egg. 

Nå blir det spennende å se hvor mange kyllinger som er kommet ut når barnehagen åpner i morgen.

Tidlig morgen og barnehagen åpner på dag 22 siden prosessen startet. I dag var det 9 små nøster som møtte oss og flere hull i eggene. I dag må vi flytte de første som kom, så de får mat og vann.

Vi venter fremdeles i spenning på hvor mange kyllinger vi får til slutt.

Nå var 9 kyllinger tørket, og ble 6. mars flyttet over til buret hvor de skal bo. Der har de en "Klukkhøne" (varmeplate) som skal holde de varme og gode. Her vil de få tilgang til mat og vann og så skal vi lære de å spise andre ting som brødsmuler, egge, mais, grønnsaker og andre godsaker.

Video av kyllingene som utforsker buret og sin nye boplass finner du på vår Facebook side HER.

   

Til nå har vi fått 11 kyllinger, og flere er på vei. Nr 11 i flokken var så liten at den har fått navnet Spurven. Vi jobber med å få navn på alle, og vil etterhvert legge ut bilder av kyllingene med navn.

På slutten av dagen har vi fått 15 kyllinger, og det er nå bare 6 egg igjen i rugekassen. 14 kyllinger har flyttet inn i buret i dag.

Det kan se ut som om en kylling er for svak til å overleve. Dette er veldig trist, men livets gang.

På slutten av onsdag 7. mars har vi 19 kyllinger, og det begynner å bli yrende liv i buret. Dessverre ble en kylling funnet død i buret, og har nok vært syk fra den kom ut av egget. 

Nå starter barnas viktigste oppgave, nemlig å gi kos å kjærlighet til disse små nøstene. De skal bli tamme, og eneste mulighet til det er å kose med de og vise god omsorg.